Velkommen til Foto-Grafik - En side om en masse spændende ting - Foto - Video - Redigering - Billedbehandling

Video redigering er et relativt stort område, og jeg vil beskrive lidt om de erfaringer jeg har fået med de forskellige programer via jobs, uddanelse og i undervisning. Da jeg er et udpræget Mac - meneske, vil jeg mest komme ind på programer til Mac, ikke fordi PC ikke er interessant, men der findes utallige sider der omhandler værktøjer til den platform. Final Cut Pro 5 er nok det mest ultmative video-redigerings program til Mac, og måske det bedste non linear program der overhoved findes og som er til at betale.

Apple har udgivet Final Cut Suite, bestående af Final Cut Pro 5, DVD Studio Pro 4, Soundtrack Pro, Motion 2 og pakken indholder ligeleds Livetype og Compressor, helt uundværlige programer når man skal lave animeret tekster og dit projekt skal exporteres til DVD eller Streaming til b.la. HD herunder 480P 720P og 1080P/1080i. Final Cut Studio er Native til understøttelse af original HDV. HDvideo redigering kræver seriøse computer kræfter og intet under en dual Power Mac G5 med Raid harddiske kan håndtere HD med tilfredstillende resultat og arbejdsgang.

Lacie laver diske med forskellige interface typer, nogle enda til fornuftige priser. Jeg vil dog selv anbefale at køre med eSATA, interfacet er mere stabilt end Firewire 800/400 dog har Lacie lavet nogle Ektreme diske hvor der sidder mindst 2 diske i en kasse, firewire chipsættet fra firmaet "Oxford" kan så få de 2 diske til at opføre sig som raid 0 og derved øge hastigheden markant ca. 80MB/s via firewire 800. Firewire 400 ligger på ca. 35MB/s. Hvad så med USB2, USB2 på papiret er hutigere end Firewire 480Mbits mod 400Mbits men i den virkelige verden forholder det sig noget anderleds, USB2 tager ressoucer fra CPU og køre ikke fuld dueplex derfor er overførsels hastigheden langsomere, ligeleds kan man ikke trække ligeså meget strøm fra stikket som man kan med Firewire. USB2 er bagud kompatible med USB 1.1 og Firewire 800 er ligeleds bagud kompatible med Firewire 400, Firewire 800 bruger et 9pins stik og firewire 400 bruger et 6/4pins stik, 4pins stikket er uden forsyning af strøm.

Lidt specifikationer på Final Cut Pro 5, op til 60 fps i editering og tidslinie, muliti kamera editering for op til 128 kilder med real time playback for op til i alt 16 vinkler, RT Extreme for skalerebar software baseret multistream real-time effects i DV, SD og HD formater, real- time effekt playback på hoved skærmen i NTSC/PAL eller HD monitor med perfekt synkronisering, 8-bit, 10-bit og HDR med 32 bit floating point, der er altså seriøse muligheder, læs mere på ovenstående link.

Lidt forskelligt: Interlaced | Deinterlacing | Progressive scan | Telecine | Resolution | Andet